Om materialen

Samassmyckes produkter tillverkas av antingen akryl, björk eller rökt ek. Krokarna eller knappörhängenas stift tillverkas av rostfritt stål.

Trä- och akrylsmycken

Vi på Samassmycke tillverkar själva våra trä- och akrylsmycken på vår verkstad i Joensuu. Våra träsmycken tillverkas i dagsläget av finländsk björk eller rökt ek. 

Träsmycken bör skyddas mot fukt och kemikalier. Träsmycken bör torkas med en torr duk.

Akrylsmycken bör förvaras åtskilt från övriga smycken för att undvika repor. Annars tål akryl t.ex. fukt utan problem, och akrylsmycken kan rengöras med en fuktad duk.

 

Rostfritt stål

Smycken i rostfritt stål håller länge, och det bästa med dem är att de inte förändras med åren. De är därför lättskötta och repar inte mycket när du använder dem.  Stålsmycken är ett utmärkt val i vardagen tack vare sina egenskaper. De är bekymmersfria att använda och därför ett utmärkt val som gåva när du vill ge någonting som verkligen håller.

Alla smycken i vår katalog har någon del tillverkad av rostfritt stål. Vad detta betyder för våra smycken är att själva halsbandet, örhängeskrokarna och knappörhängenas stift tillverkas av rostfritt stål. 

   

Nickel

Det har förts en livlig diskussion kring användningen av nickel i smycken de senaste åren. Det är vanligt med allergi mot nickel vilket höga nickelhalter bidrar till. Nickelhalten styrs dock numera av EU:s nickeldirektiv som trädde i kraft redan i början av 2000-talet. Direktivet begränsar användningen av nickel i exempelvis smycken och det finns gränsvärden för halterna.

Utöver smycken kan det finnas nickel i t.ex. dragkedjor, knappar, tryckknappar, nitar, hakar, öglor, klockremmar, glasögonbågar, hårspännen och många andra rätt vardagliga föremål.

Enligt en dansk studie frigör ungefär en femtedel av mobiltelefoner med metallskal mer nickel än vad som är tillåtet enligt hälsorekommendationerna. Det finns alltså mindre mängder nickel även i annat än bara smycken.

Nickeldirektivet säger bland annat följande: Nickel och nickelföreningar får inte användas eller saluföras i produkter avsedda för direkt och långvarig hudkontakt, exempelvis * örhängen, halsband, armband och -kedjor, fotledsband och ringar, om sådana produkter i direkt och långvarig hudkontakt frigör mer än 0,5 mikrogram nickel per kvadratcentimeter per vecka. *i liknande produkter som ovan när dessa har beläggning av något annat material än nickel, om inte beläggningen begränsar mängden nickel som frigörs vid direkt och långvarig hudkontakt med mindre än 0,5 mikrogram per kvadratcentimeter och vecka under två års användning.

Rostfritt stål innehåller i alla sina former en del nickel, men blandningen gör att det oftast lämpar sig för de allra flesta som smyckesmaterial. Är du mycket allergisk mot nickel kan det ändå uppstå en allergisk reaktion.

 

Så håller dina smycken längre

Dina smycken håller längre när du tar väl hand om dem. En bra tumregel är att ta smycket på dig sist och av först. Smyckena är givetvis avsedda för användning, men de ska skina på den som bär dem, inte utsättas för misshandel. Med dessa tips förlänger du smyckenas livslängd betydligt:
  • Ta alltid av smyckena när du ska bada bastu, duscha eller besöka en simhall. Fukt, hetta, vatten med klor och kraftigt svettig hud är inte bra för smyckena, särskilt inte för träsmycken.
  • Undvik att utsätta smyckena för kemikalier, t.ex. parfym och hårvårdsprodukter. Ta av smyckena i samband med träning. Precis som i samband med bastubad utsöndrar huden svett och avgiftningsprodukter när du tränar, och dessa mår inte smyckena bra av.
  • Förvara smyckena på ett korrekt sätt. Förvara smyckena separerade för att de inte ska gnida mot varandra eller bli hoptrasslade. Det händer ofta att man glömmer sina smycken på t.ex. handfatskanten eller badrummets spegelhylla där de lätt utsätts för fukt.
Smutsiga smycken och exempelvis kvarvarande fukt mellan örhängen/ringar och huden orsakar ofta hudbesvär. Kvarvarande smuts på smyckena kan irritera huden och medföra klåda och rodnad. Bara detta gör att det lönar sig att då och då kontrollera att smyckena är rena. Med dessa enkla vardagstips behåller dina smycken sitt lyster under en lång tid, bara du tänker på hur du förvarar dina smycken och undviker att de utsätts för fukt, värme och kemikalier.